fbpx

Forskningen bakom Imvis metod

Imvis paten­te­rade träning för­bätt­rar ögon­ko­or­di­na­tio­nen medan du ser på strea­mat inne­håll i vår mobi­lapp och VR.

Vikten av fungerande binokulär syn

Vi ser världen med två ögon, men vår hjärna kom­bi­ne­rar synin­tryc­ken från båda ögonen för att skapa en enda bild. För att kunna foku­sera på objekt koor­di­ne­rar hjärnan det högra och vänstra ögats rörel­ser (bino­ku­lär syn).
 
När ögonen inte kan sam­ar­beta korrekt (sam­syns­pro­blem), skapar detta obehag i ögonen, sud­dig­het eller dub­bel­se­ende, samt huvud­värk. Allt detta kan sakta ned läs­has­tig­he­ten och för­sämra ens läs­för­stå­else.
 
Oavsett graden av sam­syns­pro­blem så för­bru­kar för­säm­rad ögon­ko­or­di­na­tion mycket av hjär­nans energi, och det kan också redu­cera blod- och syre­till­för­sel till hjärnan. Detta kan dras­tiskt påverka hur man tar in visuell infor­ma­tion, spe­ci­ellt vid läsning eller när­ar­bete.

Om vår patenterade lösning

Tra­di­tio­nell ögon­ko­or­di­na­tions­trä­ning kan vara tidskrä­vande och tråkig. Vår metod erbju­der en betyd­ligt mer effek­tiv, enkel och under­hål­lande lösning då trä­ningen genom­förs direkt i mobil­te­le­fo­nen.

Vår träning foku­se­rar främst på det cen­trala området där båda ögonens synfält över­lap­par. Den paten­te­rade tek­ni­ken som finns i appen pendlar för­sik­tigt bilden sedd av respek­tive öga från sida till sida. Ögonen följer auto­ma­tiskt denna rörelse var för sig, medan hjärnan sam­ti­digt sam­man­för dessa bilder till en enhet­lig bild.

Över tid stärker dessa “övningar” hjär­nans förmåga att ta in synin­tryck, vilket för­bätt­rar ögon­ko­or­di­na­tio­nen och minskar ansträng­ning av ögonen.

Utan VR-glas­ö­gon

Med VR-glas­ö­gon

Analys

Vår analys av använ­dar­data har visat att trä­ningen minskar sam­syns­re­la­te­rade besvär och ökar läs­has­tig­het med i genom­snitt 70%.

Data om samsynsrelaterade besvär

Imvi använ­der det väle­ta­ble­rade Con­ver­gence Insuf­fi­ci­ency Symptom Survey (CISS). Detta är ett själv­skatt­nings­test där resul­ta­tet är ett värde på en skala från 0–60. Ett högre värde indi­ke­rar mer omfat­tande sam­syns­pro­blem. Vår data visar att använ­dare som har tränat minst 12 veckor upp­le­ver en minsk­ning av sina sam­syns­re­la­te­rade symptom.

Data om läshastighet

Vårt test i appen mäter använ­da­rens läs­has­tig­het på hens före­dragna språk. Vi mäter läs­has­tig­he­ten för bok­stä­ver, ord och meningar, och vår analys indi­ke­rar en genom­snitt­lig för­bätt­ring på 70% efter att trä­nings­pro­gram­met är avkla­rat.

Kalibreringsmätning

En kalibre­ring genom­förs före varje trä­nings­till­fälle för att för­enk­lat mäta använ­da­rens kon­ver­gensnär­punkt, dvs punkten närmast ögonen då per­so­nen fort­fa­rande kan foku­sera på ett objekt utan att få dub­bel­se­ende. De som genom­för trä­ningen för­bätt­rar markant sin samsyn och kon­ver­gensnär­punkt.

Möt vårt team

Rune Brautaset

Rune är pro­fes­sor i opto­me­tri och avdel­nings­chef på avdel­ningen för Ögon och Syn vid Karo­linska Insti­tu­tets insti­tu­tion för klinisk neu­ro­ve­ten­skap. Med en bak­grund i neu­ro­ve­ten­skap och fysi­o­lo­gisk optik, är han licence­rad opto­met­rist och en erkänd expert i bino­ku­lär syn.

Michael Malmqvist

Som upp­fin­nare av Imvis paten­te­rade teknik har Michael dedi­ke­rat 15 år till avan­ce­rad syn­trä­ning. Han är driven av en passion för att för­bättra syn­för­må­gan, och har med sig 27 år av erfa­ren­het i tek­nik­ut­veck­ling och pro­jekt­led­ning.

Peter Carlsson

Med 25 år av ledar­skap­s­ex­per­tis och erfa­ren­het inom globala orga­ni­sa­tio­ner, har Peter omfat­tande kom­pe­tens inom stra­te­gi­ut­veck­ling, för­änd­rings­ar­bete och före­tags­verk­sam­het. Han är civilin­gen­jör i teknisk fysik och civi­le­ko­nom.

Hur påverkar synen läsförmågan?

Vi brukar ofta betrakta läsning som en enkel fär­dig­het, något vi har övat på sedan vi var barn. Dock krävs det att kom­plexa visu­ella för­må­gor sam­ar­be­tar för att vi ska kunna tolka och ta in text på ett effek­tivt sätt.

Det finns fyra visu­ella nyc­kel­fär­dig­he­ter som är essen­ti­ella vid läsning:

  • Ackom­mo­da­tion: Detta är ögats förmåga att för­ändra formen på dess lins för att kunna foku­sera på objekt som är olika långt bort. När man läser måste ögonen hela tiden justera fokus från en punkt till en annan, spe­ci­ellt när man växlar mellan att se på text till att se på andra saker i ens omgiv­ning. Fun­ge­rande ackom­mo­da­tion är nöd­vän­dig för att kunna se skarpt när man läser.
 
  • Ögon­rö­rel­ser: Smidiga och koor­di­ne­rade ögon­rö­rel­ser är essen­ti­ella för att kunna avläsa text rad för rad. Det okulära motor­sy­ste­met kon­trol­le­rar dessa rörel­ser som kallas “sac­ka­der”, och för på så vis ögat snabbt och precist över sidan. Rubb­ningar i dessa rörel­ser kan leda till svå­rig­he­ter med att följa med i texten och kan även göra att man läser fel.
 
  • Bino­ku­lär syn: Detta är för­må­gan att bibe­hålla visu­ellt fokus på ett singu­lärt objekt med båda ögonen, vilket skapar en enda, enhet­lig bild. Bino­ku­lärt seende möj­lig­gör dju­p­upp­fatt­ning och nog­grann rumslig bedöm­ning, vilket är viktigt när man läser över olika ytor eller avstånd.
 
  • Visuell bear­bet­ning: Detta inklu­de­rar hjär­nans förmåga att tolka och förstå visuell infor­ma­tion som tas in av ögonen. God visuell bear­bet­ning är nöd­vän­dig för att snabbt kunna känna igen bok­stä­ver och ord, förstå vad man läser och komma ihåg infor­ma­tion.
 

Bakgrundsforskning

Samsynsproblem

Samsyn innebär att ögonen kan röra sig i motsatt rikt­ning för att bibe­hålla fokus på en enskild punkt. Denna förmåga är avgö­rande för att hjärnan ska kunna föra samman synin­tryc­ken från vardera öga till en klar bild.

Läsning kan bli excep­tio­nellt svårt när sam­syns­pro­blem påver­kar den bino­ku­lära synen. Ögonen kan få svårt att rikta sig korrekt, vilket leder till symptom som suddig syn eller utmatt­ning. När man läser, kan dessa problem leda till fru­stra­tion och mot­vilja till att läsa, spe­ci­ellt för barn — något som påver­kar ens läs­kun­nig­het och inlär­nings­för­måga.

Sam­syns­pro­blem påver­kar ca 10% av befolk­ningen, men det hävdas att mer än 25% av barn lider av sam­syns­re­la­te­rade besvär till följd av ökad mobi­lan­vänd­ning.

RetCorr: Datoriserad samsynsträning

Manuell sam­syns­trä­ning har funnits sedan 1950-talet. Även om dessa metoder får effekt, så är de inte sär­skilt prak­tiska då de kräver mycket moti­va­tion och tillsyn. Dess­utom behöver denna typ av träning genom­fö­ras dag­li­gen och man behöver vec­ko­vis besöka en ögon­kli­nik. RetCorrs dato­ri­se­rade träning, bestå­ende av ett skriv­bord, 3D-skärm och glas­ö­gon, för­bätt­rade dras­tiskt sam­syns­trä­ning­ens verk­nings­grad och effek­ti­vi­tet i jäm­fö­relse med manu­ella metoder.

Imvis trä­nings­pro­gram, Imvi Read, utnytt­jar samma patent som RetCorrs lösning, men använ­der en mobi­lapp och VR-glas­ö­gon istäl­let för en dator. Läs arti­keln. 

Neurologisk belastning

Forsk­ning genom­förd på Gävle Uni­ver­si­tet, ledd av pro­fes­sor Hans Richter, visar att ver­gens­sy­ste­met snabbt kan drenera fron­tal­lo­ben på upp till 90% av dess energi. Det enda som krävs är att hjärnan sti­mu­le­rar ögon­rö­rel­ser under så lite som 5–10 minuter. Därav kan även mycket små sam­syns­pro­blem snabbt för­bruka så mycket av hjär­nans energi att det blir svårt att genom­föra andra upp­gif­ter. Detta påver­kar andra akti­vi­te­ter nega­tivt, t.ex. läsning. Läs arti­keln. 

Dyslexi

Pro­fes­sor Chris­ter Jacob­son has con­clu­ded in his rese­arch that vision can impact people with reading/writing dif­ficul­ties or dyslexia, and that ver­gence trai­ning could have a posi­tive effect on reading for people with ver­gence pro­blems: Läs artik­len

Fak­to­rer bakom läs- och skriv­svå­rig­he­ter och dyslexi, adap­te­rat från Chris­ter Jacob­son

Imvis VR-träning

Studier av Imvis lösning har påvisat posi­tiva resul­tat för per­so­ner med läs­svå­rig­he­ter, dyslexi och ADHD. Fler­ta­let studier har visat på effek­ti­vi­te­ten av vår metod:

  • För­bätt­ring av ögon­ko­or­di­na­tio­nen, dvs ver­gens­funk­tio­nen.
  • För­bätt­rad läs­has­tig­het och uthål­lig­het.
  • Minsk­ning av vanliga besvär såsom huvud­värk, ögon­smärta eller ansträngda ögon, kon­cent­ra­tions­pro­blem, utmatt­ning, osv.

Vårt uppdrag är att sprida läsglädje till alla.

Kontakt

Logga in

För abonnemangskunder