Imvi är ett VR-baserat träningsprogram som har utvecklats tillsammans med forskare på Karolinska Institutet och erfarna optometrister. Målet är att stärka ögonens samarbete och den visuella uppmärksamheten. Forskning visar att dessa faktorer påverkar både läsning och koncentration.
Rune Brautaset, professor i optometri säger. “Ortoptisk träning har använts sedan 1800-talet, med många studier som visar förbättringar för samsynen och visuell uppmärksamhet hos personer med ADHD, dyslexi, hjärntrauma och post-covid. Imvis VR-träning bygger på samma principer, men är digitaliserad, vilket gör träningen rolig och lätt att följa upp. Studier visar att Imvis träning förbättrar samsynen för både personer med och utan samsynsproblem. Både samsyn och visuell uppmärksamhet har stor betydelse för läsförmåga och fokus, där elever med lässvårigheter är överrepresenterade bland de med en nedsatt samsyn.”
Programmet används främst av barn och unga med lässvårigheter. De flesta har ingen formell diagnos. Få har diagnosticerade samsynsproblem, men många visar tecken på prekliniska besvär. Det kan påverka läsflyt, uthållighet och koncentration. Många har även dyslexi, ADHD eller koncentrationssvårigheter.
Tre av fyra fördubblar sin läshastighet i genomsnitt
Under läsåret 2024/2025 har över 300 elever tränat med Imvi i Sverige och Finland. Nästan alla har haft lässvårigheter.
- 3 av 4 elever har i genomsnitt fördubblat sin läshastighet efter 12 veckors träning.
- De som inte förbättrats har ofta tränat mindre än rekommenderat.
- Förbättringar har setts både i individuella insatser och i helklass.
Resultaten bekräftas i tester och av lärare som följt elevernas utveckling.
Samsyn – en ofta förbisedd faktor
Samsyn är ögonens förmåga att samarbeta och fixera på samma punkt. Brister i samsyn påverkar läsning och fokus – även om det inte märks vid en vanlig synundersökning.
Prekliniska besvär är vanliga. De uppfyller inte kraven för en diagnos men påverkar ändå elevernas läsning. De upptäcks sällan och leder inte till insatser.
Forskning som visar koppling:
- Scheiman et al. (2015) visar att klassisk samsynsträning (t.ex. Brock string och pencil push-ups) ger effekt, men kräver noggrann övervakning för att vara effektiv (PMC4278667)
- Ossian Nguyen, Karolinska Institutet (2025) visar att Imvis VR-träning ger mätbara förbättringar av samsynen (ögonens konvergensförmåga, dvs. förmågan att rikta blicken inåt och utåt) efter tre veckor hos personer med samsynsproblem (konvergensinsufficiens) (rapport)
- Barsoum & El Idrissi (2022) fann liknande förbättringar med Imvi efter två veckors träning även hos personer utan diagnostiserade samsynsproblem (rapport)
- Grisham & Simons (1987) visar ett starkt samband mellan samsynsproblem (binokulära avvikelser) och lässvårigheter (Journal of the American Optometric Association)
Ökad skärmtid – ökad belastning på samsynen
Mobilanvändning och skärmtid på nära håll påverkar ögonen fysiskt. Det ökar risken för samsynsbesvär, särskilt hos unga. Sådana problem kan påverka läsningen – utan att synas i vanliga synkontroller.
Vad säger pedagoger som använt Imvi?
Här är några röster från skolpersonal med erfarenhet av träningen:
“Vi älskar er produkt och är så tacksamma för den fantastiska progressionen våra elever har gjort.”
– Stojanka Drinić, rektor, Östermalmsskolan, Stockholm
“Jag ser att eleverna förbättrar både självförtroende, läsflyt och förståelse. En elev sa att ‘bokstäverna sitter fast nu’.”
– Moa Ahrnbom, lärare, Stockholms stad
“Det finns ett före och ett efter Imvi. Min dotter ökade sin läshastighet med 113 %.”
– Johanna Lindgren Chin, speciallärare och specialpedagog, Stockholm
Se dessa och flera pedagoger berätta om Imvi (här)
Slutsats: börja med synen – tillsammans med pedagogiken
Läs- och skrivsvårigheter har sällan en enda orsak. Men om det visuella systemet inte fungerar optimalt, blir det svårare att ta till sig undervisningen – oavsett hur god den är.
Därför rekommenderar vi att skolor:
- Börjar med att undersöka synen vid läs- och skrivsvårigheter
- Ger visuell träning i kombination med pedagogiska insatser, särskilt i tidiga skolår
- Ser synträning som ett sätt att öka effekten av befintlig undervisning, inte som ett alternativ till den
Läs mer om forskningen bakom Imvi:
www.imvilabs.com/forskning