fbpx
Få 200 kr rabatt på vårt startpaket med koden "JUL200"

Vad säger forskningen? Så kan Imvi stärka läsförmåga och fokus hos elever med lässvårigheter

Elever i klassrum tränar med VR-headset som en del av forskningsbaserad lästräning från Imvi.

Imvi är ett VR-baserat trä­nings­pro­gram som har utveck­lats till­sam­mans med fors­kare på Karo­linska Insti­tu­tet och erfarna opto­met­ris­ter. Målet är att stärka ögonens sam­ar­bete och den visu­ella upp­märk­sam­he­ten. Forsk­ning visar att dessa fak­to­rer påver­kar både läsning och kon­cent­ra­tion.

Rune Braut­a­set, pro­fes­sor i opto­me­tri säger. “Ortop­tisk träning har använts sedan 1800-talet, med många studier som visar för­bätt­ringar för sam­sy­nen och visuell upp­märk­sam­het hos per­so­ner med ADHD, dyslexi, hjärn­trauma och post-covid. Imvis VR-träning bygger på samma prin­ci­per, men är digi­ta­li­se­rad, vilket gör trä­ningen rolig och lätt att följa upp. Studier visar att Imvis träning för­bätt­rar sam­sy­nen för både per­so­ner med och utan sam­syns­pro­blem. Både samsyn och visuell upp­märk­sam­het har stor bety­delse för läs­för­måga och fokus, där elever med läs­svå­rig­he­ter är över­re­pre­sen­te­rade bland de med en nedsatt samsyn.”

Pro­gram­met används främst av barn och unga med läs­svå­rig­he­ter. De flesta har ingen formell diagnos. Få har dia­gnosti­ce­rade sam­syns­pro­blem, men många visar tecken på pre­kli­niska besvär. Det kan påverka läsflyt, uthål­lig­het och kon­cent­ra­tion. Många har även dyslexi, ADHD eller kon­cent­ra­tions­svå­rig­he­ter.

Tre av fyra fördubblar sin läshastighet i genomsnitt

Under läsåret 2024/2025 har över 300 elever tränat med Imvi i Sverige och Finland. Nästan alla har haft läs­svå­rig­he­ter.

  • 3 av 4 elever har i genom­snitt för­dubb­lat sin läs­has­tig­het efter 12 veckors träning.
  • De som inte för­bätt­rats har ofta tränat mindre än rekom­men­de­rat.
  • För­bätt­ringar har setts både i indi­vi­du­ella insat­ser och i hel­klass.

Resul­ta­ten bekräf­tas i tester och av lärare som följt ele­ver­nas utveck­ling.

Samsyn – en ofta förbisedd faktor

Samsyn är ögonens förmåga att sam­ar­beta och fixera på samma punkt. Brister i samsyn påver­kar läsning och fokus – även om det inte märks vid en vanlig syn­un­der­sök­ning.

Pre­kli­niska besvär är vanliga. De upp­fyl­ler inte kraven för en diagnos men påver­kar ändå ele­ver­nas läsning. De upp­täcks sällan och leder inte till insat­ser.

Forsk­ning som visar kopp­ling:

  • Schei­man et al. (2015) visar att klas­sisk sam­syns­trä­ning (t.ex. Brock string och pencil push-ups) ger effekt, men kräver nog­grann över­vak­ning för att vara effek­tiv (PMC4278667)
  • Ossian Nguyen, Karo­linska Insti­tu­tet (2025) visar att Imvis VR-träning ger mätbara för­bätt­ringar av sam­sy­nen (ögonens kon­ver­gens­för­måga, dvs. för­må­gan att rikta blicken inåt och utåt) efter tre veckor hos per­so­ner med sam­syns­pro­blem (kon­ver­gen­sin­suf­fi­ci­ens) (rapport)
  • Barsoum & El Idrissi (2022) fann lik­nande för­bätt­ringar med Imvi efter två veckors träning även hos per­so­ner utan dia­gnos­ti­se­rade sam­syns­pro­blem (rapport)
  • Grisham & Simons (1987) visar ett starkt samband mellan sam­syns­pro­blem (bino­ku­lära avvi­kel­ser) och läs­svå­rig­he­ter (Journal of the Ame­ri­can Opto­metric Asso­ci­a­tion)

Ökad skärmtid – ökad belastning på samsynen

Mobi­lan­vänd­ning och skärm­tid på nära håll påver­kar ögonen fysiskt. Det ökar risken för sam­syns­be­svär, sär­skilt hos unga. Sådana problem kan påverka läs­ningen – utan att synas i vanliga syn­kon­trol­ler.

Vad säger pedagoger som använt Imvi?

Här är några röster från skol­per­so­nal med erfa­ren­het av trä­ningen:

“Vi älskar er produkt och är så tack­samma för den fan­tas­tiska pro­gres­sio­nen våra elever har gjort.”
– Sto­janka Drinić, rektor, Öster­malms­sko­lan, Stock­holm

“Jag ser att ele­verna för­bätt­rar både själv­för­tro­ende, läsflyt och för­stå­else. En elev sa att ‘bok­stä­verna sitter fast nu’.”
– Moa Ahrnbom, lärare, Stock­holms stad

“Det finns ett före och ett efter Imvi. Min dotter ökade sin läs­has­tig­het med 113 %.”
– Johanna Lind­gren Chin, spe­ci­allä­rare och spe­ci­al­pe­da­gog, Stock­holm

Se dessa och flera peda­go­ger berätta om Imvi (här)

Slutsats: börja med synen – tillsammans med pedagogiken

Läs- och skriv­svå­rig­he­ter har sällan en enda orsak. Men om det visu­ella syste­met inte fun­ge­rar opti­malt, blir det svårare att ta till sig under­vis­ningen – oavsett hur god den är.

Därför rekom­men­de­rar vi att skolor:

  • Börjar med att under­söka synen vid läs- och skriv­svå­rig­he­ter
  • Ger visuell träning i kom­bi­na­tion med peda­go­giska insat­ser, sär­skilt i tidiga skolår
  • Ser syn­trä­ning som ett sätt att öka effek­ten av befint­lig under­vis­ning, inte som ett alter­na­tiv till den

Läs mer om forsk­ningen bakom Imvi:
www.imvilabs.com/forskning

VR-träning från Imvi har hjälpt hundratals elever med lässvårigheter att förbättra fokus och läshastighet. Utvecklad med forskare från Karolinska Institutet.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Logga in

För abonnemangskunder