fbpx

Kopplingen mellan läsning och samsynsproblem

Att kämpa med läsning, att inte orka läsa mer än 10–15 minuter i taget, att läsa lång­samt, tycka att bok­stä­ver hoppar eller är dubbla, inte orka foku­sera, att bli trött, känna att ögonen blir ansträngda är vanliga symptom som sam­syns­pro­blem delar med dyselxi och ADHD.  

Dessa problem kan bli över­väl­di­gande vid högre studier. Att studera på uni­ver­si­tet och hög­skola kan vara tufft även utan extra problem. Vid hel­tids­stu­dier på 40 timmar per vecka med 8–19 timmar lärar­ledd under­vis­ning per vecka (Källa: Uni­ver­si­tets­kans­ler­säm­be­tets rapport (UKÄ2015:20)) betyder det 21–32 timmars egen stu­di­e­tid per vecka som huvud­sak­li­gen kommer att bestå av läsning. Det mot­sva­rar 4–6 timmars läsning om dagen. Många stu­den­ter lägger betyd­ligt mer tid än så.

På en 5 årig utbild­ning betyder det 5 år x 40 veckor x (21 – 32 timmar /vecka ) = 4200 – 6400 timmar läsning. Redan vid 10% nedsatt läs­has­tig­het blir det 420–640 timmar extra som går till läsning under utbild­ningen. Omvänt, om det går att öka läs­has­tig­he­ten med 10% så går det att frigöra mot­sva­rande mängd tid till annat. Man kan då välja att lägga ännu mer tid på sina studier, eller få mer tid över till träning, vänner, stu­dent­liv, jobba extra etc.

Sam­syns­pro­blem som drabbar ca 10% av befolk­ningen är en folk­sjuk­dom som är närmast okänd för de allra flesta. Sam­ti­digt har en majo­ri­tet av befolk­ningen någon mindre stör­ning. Sam­syns­pro­blem är ofta med­födda och blir ibland mer fram­trä­dande senare i livet. Under de senaste åren har man sett en ökning av sam­syns­pro­blem som för­kla­ras av den ökade använd­ningen av mobil­te­le­fo­ner och surf­plat­tor. Ansträng­ningen och när­ar­be­tet det innebär att foku­sera länge och ofta på små skärmar tröttar ut ögonen. Män­ni­skor som tidi­gare har kunnat kom­pen­sera för mindre avvi­kel­ser som de inte ens har varit med­vetna om får plöts­ligt symptom. Stu­di­e­ti­den med mycket läsning till­sam­mans med mycket fokus på små skärmar kan acce­le­rera dessa problem.

Bland barn och unga finns en trend mot ökade sam­syns­pro­blem, där siffror upp mot 25% rap­por­te­ras till­sam­mans med en snabbt ökande när­synt­het.

Peter Carlsson, medgrundare och VD för imvi berättar kort om vår träning!

Sam­syns­pro­blem är i grunden inte ett ögon­pro­blem, utan ett problem med hjär­nans styr­ning av ögonen, dvs ögon­ko­or­di­na­tio­nen. Varje öga kan se bra indi­vi­du­ellt, men till­sam­mans så lyckas de inte foku­sera i samma punkt. Vid sam­syns­pro­blem har man svårt att få skärpa i en punkt med båda ögonen vilket är del av pro­ble­met.

Dess­utom för­sö­ker hjärnan genom att jobba hårdare få skärpa, vilket kan för­bruka väldigt mycket energi i pann­lo­ben. På bara 10–15 minuter kan 80–90% av till­gäng­lig energi för­bru­kas. Detta leder bland annat till lägre läs­ut­hål­lig­het, lägre läs­has­tig­het, för­säm­rad koncentrations­förmåga, trött­het och anstränga ögon.  

Till skill­nad från dyslexi och ADHD kan sam­syns­pro­blem tränas bort, med för­bätt­ringar på läs­has­tig­het och koncentrations­förmåga även för per­so­ner med dyslexi och ADHD.

Förbättringar vi har sett

Alla som följer trä­nings­pro­gram­met på 12 veckor för­bätt­rar sin läs­has­tig­het med i genom­snitt 40%. För­bätt­ring­arna för per­so­ner med läs- och skriv­svå­rig­he­ter och dyslexi ligger i genom­snitt kring 101% och mot­sva­rar en för­bätt­ring på 2–4 stanine grupper. Sam­ti­digt för­bätt­ras läs­ut­hål­lig­he­ten, för­må­gan att foku­sera, ener­gi­ni­vån samt ögonen ansträngs mindre. Genom att träna upp hjär­nans koor­di­na­tion av ögon­rö­rel­serna, kan sam­sy­nen för­bätt­ras. Även per­so­ner som inte har sam­syns­pro­blem för­bätt­rar sin läs­has­tig­het. 

För stu­den­ter där läsande är själva jobbet, kan en för­bätt­rad läs­has­tig­het, och en avlast­ning av hjärnan ha stor bety­delse för både stu­di­e­re­sul­tat, mängd tid som går åt till studier eller kan läggas på annat som extra jobb, träning eller stu­dent­liv.

De kunder som har för­bätt­rat sig minst visar i våra tester en ökning av läs­has­tig­he­ten med 15%. Om man läser eller när­ar­be­tar 4 timmar per dag, mot­sva­rar det 3,3 arbetsveckor/år i fri­gjord tid. 

Med en för­bätt­rad synskärpa och en avlast­ning av hjärnan som slipper anstränga sig lika mycket, kan upp till 80–90% av hjär­nans energi fri­gö­ras. Energin kan istäl­let använ­das för att foku­sera på de fono­lo­giska problem med ordi­gen­kän­ning och avkod­ning som en person med dyslexi stän­digt kämpar med.

För per­so­ner med dyslexi, adhd eller väldigt krä­vande läsning/närarbete ser vi att det finns för­de­lar att träna längre än 12 veckor och att det även finns ett värde av att under­hållsträna. 

Vårt uppdrag är att sprida läsglädje till alla.

Kontakt

Logga in

För abonnemangskunder