Lässvårigheter-samsynsproblem

Samsynsproblem – en orsak till många lässvårigheter

Allas rätt till läsning är i fokus under dyslexiveckan och det är något som vi på Imvi Labs brinner för. I Sverige har cirka fem till åtta procent läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi. Det är en hög siffra och vi är medvetna om de utmaningar som det innebär att leva med dessa problem. Men vad vet vi om samsynsproblem och dess påverkan på läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi?

Vad är samsyn och samsynsproblem?

Vanligtvis får hjärnan bilder från båda ögonen samtidigt. Hjärnan kombinerar de två bilderna till en för att skapa ett synintryck. Detta kallas binokulärseende, eller samsyn, och är en förutsättning för djupseende. Samsynsproblem innebär att ögonen inte samarbetar som de ska. Man får en dubbelbild, som man kanske inte är medveten om. Det kan bland annat bero på att det finns ett synfel eller att hjärnans styrning av ögats inre eller yttre muskler inte fungerar som den ska.

Hur känns läsning för dig eller ditt barn?

  • Kämpar för att läsa en bok?
  • Blir trött och får ansträngda ögon?
  • Har svårt att fokusera och lägger därför bort boken och börjar i stället scrolla i mobilen?

Vad beror detta på?

När hjärnan försöker få en tydlig bild behöver den anstränga sig mycket vid samsynsproblem. På endast tio till 15 minuter förbrukas mellan 80 och 90 procent av tillgänglig energi i hjärnan. Detta leder till lägre läsuthållighet, lägre läshastighet, försämrad koncentrationsförmåga, trötthet och anstränga ögon.

Du är inte ensam!

Tio procent av Sveriges vuxna lider av samsynsproblematik men mörkertalet är stort. I kategorien barn mellan sju och 15 år ökar problemet och det kan vara närmare 27 procent som har samsynsproblem liksom en snabbt ökande närsynthet. Troligen är detta en följd av snabbt ökad användning av mobiler och surfplattor från väldigt unga år. Samsynsproblem förekommer ofta tillsammans med dyslexi, och i vissa fall förväxlas diagnoserna.

Till skillnad från dyslexi och adhd eller add kan samsynsproblem tränas bort, med förbättringar på läshastighet och koncentrationsförmåga för alla, även för personer med dyslexi och adhd eller add.

Imvi Labs ger en hjälpande hand

Imvis vision är att bidra till en värld utan lässvårigheter. Vi jobbar med VR-teknik och innovation med forskning i ryggen för att hjälpa en person i taget med vår träning, varje dag och varje vecka, året runt.

Vill du eller ditt barn också ha hjälp?

Börja med att göra vårt gratistest på hemsidan Samsynstest så kan du under Dyslexiveckan 2022 mellan den 3 och den 9 oktober få 25 procents rabatt på vårt kampanjerbjudande med värdekoden 2022DYSWEEK som du löser in i vår checkout.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Our offer!

 Take part of our offer now!  50% Discount – 2000 sek
 12 weeks of training & VR headset included, sign up right away!