Forskningen bakom träning av hjärnans koordination av ögonen
En icke-perfekt ögonkoordination tvingar hjärnan att jobba extra hårt för att skapa en tydlig bild vid läsning. Detta leder till stora förluster av både blodgenomströmning och syresättning av hjärnan redan efter kort tid. I princip kan alla förbättra sin koordination av ögonen och på så sätt avlasta hjärnan. En förbättrad ögonkoordination avlastar hjärnan och resulterar vi förbättrad samsyn, koncentrationsförmåga, läshastighet och läsuthållighet. Imvi Labs har utvecklat en patenterad lösning i samarbete med Karolinska Institutet där man kan träna upp ögonkoordinationen med en mobilapp och VR-glasögon genom att titta på strömmat innehåll.
Ögonkoordinationsträning har breda tillämpningar
Träning av ögonkoordinationen har nytta på att flertal olika tillämpningar. Vår träning har visat sig effektiv inom följande områden, där det även finns forskningsstöd:
Samsynsproblem
Läs- skrivsvårigheter
Dyslexi
DLD
Koncentrations-svårigheter
ADHD
Dubbelbild, utmattning vid:
Stroke
Hjärntrauma
Post covid
Önskan att läsa snabbare med mindre ansträngning, utan att lida av några problem
Våra patent
Patent i USA:
https://patents.google.com/patent/US8770750B2/de
Patent i EU:
https://patents.google.com/patent/EP2506754B1/de
Apparat och metod för att etablera och/eller förbättra binokulärt seende.
Vår träning använder våra patent för att förbättra samsynen. Våra patent täcker en ögonmotorisk rörelse som har individuell inverkan på varje öga, för alla typer av skärmar och innehåll. Patenten skyddar också individuella manipulationer av bilden för ett öga, relaterade till förändringar i färg, toning, suddighet och rörelser.
Grundarteam
Rune Brautaset
Phd Medicinsk expert och medgrundare
Legitimerad optiker. Professor i optometri med 25 års forskning och utbildning inom neurovetenskap och fysiologisk optik. Avdelningschef för öga och syn Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap.
Michael Malmqvist
Innovation & utveckling och medgrundare
Uppfinnare av metoden. 27 års erfarenhet av teknikutveckling och projektledning, bla bredbandsmediastreaming och medicintekning. Arbetat med synträning i 15 år.
Peter Carlsson
CEO och medgrundare
25 års erfarenhet av ledarskap i globala organisationer, strategi, förändringsarbete och affärer. MSc Eng Physics och BBA.
Samsynsproblem och läsning: En djupare förståelse
Samsynsproblem, även kända som vergensproblem, är en relativt okänd utmaning som påverkar en betydande andel av befolkningen, uppskattningsvis 10 % (källa: Samsynsproblem.se). En oroande trend är att upp till 30 % av dagens barn kan vara drabbade, särskilt med den ökade användningen av mobila enheter (IT-Pedagogen). Detta är ett viktigt ämne som förtjänar större uppmärksamhet och förståelse.
Vad är Samsyn? Att kunna läsa kräver flera komplexa visuella färdigheter, inklusive ackommodation, vergens (ögonrörelser), binokulär syn och bearbetning. Samsynsproblem är särskilt kopplade till binokulär syn, och för att förstå dess påverkan är det viktigt att bryta ner dessa komponenter.
Ackommodation: Ackommodation är ögats förmåga att ändra linsens brytkraft för att ändra fokus från att se på avstånd till att se på nära håll. När ackommodationen störs kan det belasta den binokulära synen, vilket är kritiskt för att behålla en tydlig och sammanhängande bild.
Ögonrörelser: Att snabbt och exakt röra ögonen för att fokusera på och följa objekt är avgörande för läsning. De små ögonrörelserna som kallas “sackader” är särskilt viktiga. En hög frekvens av dessa ögonrörelser kan påverka läsning negativt, inklusive ökad trötthet och antalet “bakåtsprång” (regression) under läsning.
Binokulär syn: Binokulär syn är förmågan att samtidigt använda båda ögonen för att fokusera på ett objekt och skapa en gemensam visuell bild. Brist på binokulär syn är vanligt hos spädbarn men kan påverka både barn och vuxna. Det kan resultera i problem med djupseende och uppfattning av avstånd.
Datoriserad Vergensträning: Traditionell manuell vergensträning har funnits sedan 1950-talet, men den kräver en betydande mängd ansträngning, motivation och handledning. Moderna datoriserade metoder, som Imvi Labs erbjuder med VR-glasögon och en mobilapp, har visat sig vara mer praktiska och effektiva för att förbättra binokulär syn.
Neurologisk Belastning: Forskning vid Gävle Högskola, ledd av professor Hans Richter, har visat att vergenssystemet kan dra upp till 90 % av hjärnans energi, syresättning och blodgenomströmning, på så lite som 5–10 minuter. Detta kan påverka förmågan att utföra andra uppgifter, inklusive läsning.
Läsning och Dyslexi: Forskning av professor Christer Jacobson har indikerat att synen kan spela en viktig roll i läs- och skrivsvårigheter, inklusive dyslexi. M.Sc Marguerite Tjernberg har visat att vergensträning har en positiv effekt vid dyslexi. Vergensträning har även visat positiva resultat i förbättring av läsförmåga hos såväl personer med vergensproblem som utan.
Uppmärksamhet och Läsning: Forskning som professor Siegbert Warkentin har visar på hög korrelation mellan uppmärksamhet och läshastighet. Imvi har sett en förbättrad uppmärksamhet vid samsynsträning.
Imvi Labs Metod: Imvi Labs har utvecklat en unik metod som har visat positiva resultat i flera studier. Den förbättrar inte bara ögonkoordinationen och ökar läshastigheten, utan den kan även minska symtom som huvudvärk, ögonvärk, dubbelbild, ansträngda ögon, koncentrationssvårigheter och trötthet. Imvis metod har hjälpt människor med olika utmaningar, inklusive vergensproblem, läs- och skrivsvårigheter, DLD, dyslexi, ADHD, koncentrationssvårigheter och mer. Men även personer med problem efter stroke, hjärnskakning och post covid. Träningen har även hjälpt personer som inte lider av problem, men vill kunna läsa snabbare med mindre ansträngning.
Det är vår övertygelse att en ökad förståelse och träning av samsynen kan ha en betydande positiv inverkan på läsförmågan och livskvaliteten för många människor. Det är dags att uppmärksamma detta viktiga ämne och ge människor de verktyg de behöver för att lyckas.
Studier av ögonkoordinationsträning
Denna artikel visar den vetenskapliga grunden för att synträning fungerar på personer med vergens- och ackommodationsproblem:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12498561/
Denna artikel visar vad som förbättras med träning hos personer med vergensproblem:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16799027/
Vår träning baserar sig på traditionella övningar, men vi har gjort så att övningarna fungerar i en VR-miljö. Vinsten med att göra träningen i en VR-miljö är främst att träningen blir mycket enklare och mer underhållande, vilket ökar sannolikheten att träningen genomförs. Att träningen även ger effekt i en VR-miljö och för personer utan några problem har vi visat i t.ex.:
https://imvilabs.com/blogg/konvergenstraning-med-vr-teknik/
Denna artikel visar sambandet mellan samsynsproblem och blodgenomströmning samt syresättning i hjärnan.
https://imvilabs.com/wp-content/uploads/2022/01/Prefrontal_Cortex_Oxygenation_Evoked_by_Convergenc.pdf
Vi har även visat att träningen, i en datormiljö, ger effekt hos barn med dyslexi:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25333204/
Inte på våran metod, men en artikel som visar att VR-träning ger bra effekt på samsynsproblem (konvergens och ackommodation):
https://bmcophthalmol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12886-022–02393‑z
Det finns även vetenskapligt stöd inom andra områden där vi framgångsrikt tränat personer:
Stroke:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/01616412.2018.1475321
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18156092/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17400136/
Hjärntrauma:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29488253/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30470420/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23190716/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31343512/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297770/
Covid
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08164622.2023.2213826
ADHD
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1888429617300377
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jpts/26/2/26_jpts-2013–342/_article/-char/ja/