fbpx

Dyslexi och samsynsproblem

Dyslexi är en spe­ci­fik inlär­nings­svå­rig­het som främst påver­kar för­må­gan att läsa fly­tande och stava ord korrekt. Symp­to­men för dyslexi och det som kallas sam­syns­pro­blem är snar­lika. Ofta för­kom­mer dessa två problem till­sam­mans och ibland kan de även för­väx­las.

Gör vårt test för att ta reda på om du lider av sam­syns­pro­blem — resul­tat på 2 minuter!

Sam­syns­pro­blem, det vill säga ögon­ko­or­di­na­tions­pro­blem, innebär att ögonen inte sam­ar­be­tar på ett opti­malt sätt. Varje öga fun­ge­rar bra var för sig, men till­sam­mans fun­ge­rar sam­ar­be­tet inte så bra som det skulle kunna göra. En för­säm­rad samsyn påver­kar allt från läs­has­tig­het, kon­cent­ra­tion och ögontrött­het. För per­so­ner som har dyslexi och kämpar med läs­ningen finns det otro­ligt mycket att vinna på att träna upp sin samsyn. 

Ögonkoordinationen kan tränas upp

Imvi Labs har i sam­ar­bete med fors­kare ifrån Karo­linska Insti­tu­tet utveck­lat en metod där man tränar upp sin ögon­ko­or­di­na­tion på ett enkelt och under­hål­lande sätt. Ögon­ko­or­di­na­tions­trä­ningen avlas­tar hjärnan och för­bätt­rar läs­för­må­gan. Både läs­has­tig­het, läs­ut­hål­lig­het och koncentrations­förmåga utveck­las. För dig med dyslexi innebär detta en möj­lig­het att mildra många av de bekym­mer som dyslexin orsakar. Det går inte att träna bort sin dyslexi, men alla kan träna upp sin ögon­ko­or­di­na­tion.  

Hur VR-träning kan hjälpa dig med dyslexi

Med hjälp av vår metod tränar du upp ögon­ko­or­di­na­tio­nen genom att titta på val­fritt strea­mat inne­håll. 

Vår paten­te­rade teknik pendlar filmen du väljer att titta på i sidled och får ögonen att följa samma rörelse. Detta stärker sam­ar­be­tet mellan ögonen. 

På bara några veckor kan man känna skill­nad. Snab­bare läs­has­tig­het, mindre ögontrött­het och ökad koncentrations­förmåga. 

Du väljer själv vad du vill titta på när du tränar. Idag kan man titta på vad man vill från bland annat strea­ming­tjäns­terna YouTube och SVT Play.

Per­so­ner med dyslexi eller andra läs- och skriv­svå­rig­he­ter för­bätt­rar sig i med 101% genom vår VR-metod.

Ett urval av våra nöjda kunder

“Min läs­has­tig­het ökade med 50%. När jag nu läser högt för barnen så märker jag att jag inte stakar mig och går till­baka i texten. Jag är heller inte lika trött i ögonen efter en arbets­dag.”
rasmus-thornberg
Rasmus Thorn­berg
Dys­lek­ti­ker
“Wow, vår läs­has­tig­het har ökat! För 12 veckor sedan star­tade jag & min son en träning för att öka vår läs­has­tig­het. Nu är Ebbe & jag klara med vår träning & vi har fått fan­tas­tiskt fina resul­tat.”
rickard-nordström
Rickard Nord­ström
@magisternordström
“Min läs­has­tig­het ökade med 40% men vik­ti­gare är att jag nu kan läsa kon­cen­tre­rat 40 minuter istäl­let för 10 minuter. Det gör skol­ar­be­tet så himla mycket lättare.”
Oliver
Driver Dys­se­pod­den

Testa vår patenterade VR-träning

För­bättra läs­has­tig­he­ten och kon­cent­ra­tio­nen genom att titta på film. 

Vad är dyslexi?

Dyslexi är en spe­ci­fik inlär­nings­svå­rig­het som innebär att man har det kämpigt med att läsa, skriva och stava. Det är viktigt att notera att dyslexi inte har någon kopp­ling till en persons intel­li­gens. Många med dyslexi har genom­snitt­lig eller över genom­snitt­lig intel­li­gens och kan vara extremt kre­a­tiva, tänka i inno­va­tiva banor och ha unika pro­blem­lös­nings­för­må­gor. Dyslexi är ärft­ligt och före­kom­mer i alla sam­hälls­skikt och kul­tu­rer.

Symptom på dyslexi

Symp­to­men på dyslexi kan variera bero­ende på ålder och till­gång till stöd. Hos barn kan tidiga tecken inklu­dera för­se­ningar i tal­ut­veck­ling, svå­rig­he­ter att lära sig nya ord, problem med att rimma eller lära sig alfa­be­tet, siffror och vec­ko­da­gar. I skol­ål­dern blir sym­to­men mer uppen­bara och kan inklu­dera problem med att läsa högt, långsam läs­has­tig­het, svå­rig­he­ter med att förstå text som lästs, problem med stav­ning och und­vi­kande av läsning.

 

Moa är ett av många barn som fått fan­tas­tiska resul­tat med hjälp av vår VR-träning

Diagnos och utredning

En nog­grann utred­ning är avgö­rande för att fast­ställa en korrekt diagnos av dyslexi. Denna process bör inklu­dera en detal­je­rad histo­ria av indi­vi­dens aka­de­miska och famil­je­histo­ria, obser­va­tio­ner av läs- och skriv­för­måga, samt stan­dar­di­se­rade läs- och skriv­tes­ter. I Sverige finns det spe­ci­fika rikt­lin­jer och resur­ser för att genom­föra dessa utred­ningar, både för barn och vuxna. 

Hjälpmedel och strategier

Det finns en rad hjälp­me­del och stra­te­gier som kan under­lätta lärande och dagliga akti­vi­te­ter för per­so­ner med dyslexi. Tek­no­lo­giska hjälp­me­del blir allt van­li­gare. Imvi Labs paten­te­rade VR-metod är ett exempel på detta. Vi har idag tränat ett stort antal dys­lek­ti­ker, samt­liga med bra resul­tat. 

Skolor och utbild­nings­in­sti­tu­tio­ner kan anpassa under­vis­nings­me­to­der och mate­rial för att möta behoven hos elever med dyslexi, inklu­sive längre tid på proven, använd­ning av munt­liga instruk­tio­ner istäl­let för skrift­liga, och till­han­da­hål­lande av anteck­ningar. 

Stöd och resurser

Att söka stöd och få till­gång till resur­ser är viktigt för indi­vi­der med dyslexi och deras famil­jer. I Sverige finns det orga­ni­sa­tio­ner som FDB, som erbju­der infor­ma­tion, stöd och väg­led­ning. Skolor och utbild­nings­in­sti­tu­tio­ner spelar också en kritisk roll i att till­han­da­hålla nöd­vän­digt stöd och anpass­ningar.

Vårt uppdrag är att sprida läsglädje till alla.

Kontakt

Logga in

För abonnemangskunder