fbpx
Få 200 kr rabatt på vårt startpaket med koden "JUL200"

Dubbelseende (diplopi) och samsynsproblem

Dub­bel­se­ende, även kallat diplopi, är ett till­stånd där en person upp­le­ver att de ser två bilder istäl­let för en. En situ­a­tion som både kan kännas för­vir­rande och påverka livs­kva­li­te­ten. Sam­syns­pro­blem och dub­bel­se­ende är två syn­re­la­te­rade frågor som ofta är kopp­lade till varandra.

bli av med ditt dubbelseende

Gör vårt test för att ta reda på om du lider av sam­syns­pro­blem — resul­tat på 2 minuter!

Sam­syns­pro­blem uppstår när ögonen inte arbetar till­sam­mans på ett effek­tivt sätt. Detta kan bero på en rad olika orsaker, såsom obalans i ögon­musk­lerna, skill­na­der i ögonens refrak­tions­fel eller neu­ro­lo­giska problem. När ögonen inte sam­ar­be­tar korrekt kan det leda till bino­ku­lärt dub­bel­se­ende, även känt som diplopi. 

Bino­ku­lärt dub­bel­se­ende inträf­far när båda ögonen är öppna och kan orsakas av till­stånd som skel­ning eller ögon­mus­kel­pa­res.

Skel­ning är en vanlig orsak till dub­bel­se­ende. När ena ögat täcks för, kan det hjälpa till att avgöra om dub­bel­se­en­det är mono­ku­lärt eller bino­ku­lärt. Om dub­bel­se­en­det för­svin­ner när ena ögat täcks, är det san­no­likt bino­ku­lärt.

Orsaker till dubbelseende

Dub­bel­se­ende kan ha flera orsaker, inklu­sive abdu­censpa­res, som är en ögon­mus­kel­pa­res som resul­te­rar i oför­måga att abdu­cera det drab­bade ögat. Detta kan leda till symtom som dub­bel­se­ende vid blick mot den sjuka sidan. 

Skel­ning och dub­bel­se­ende är två rela­te­rade till­stånd som kan påverka din syn på olika sätt. Skel­ning innebär att ögonen inte riktas åt samma håll, vilket kan leda till att man ser dubbelt. När ögonen inte är korrekt juste­rade, kan hjärnan få två olika bilder, vilket resul­te­rar i dub­bel­se­ende, även känt som diplopi. Detta kan vara mycket stö­rande och påverka din förmåga att utföra dagliga akti­vi­te­ter.

En förbättrad samsyn hjälper dig med dubbelseende

Imvi Labs har i sam­ar­bete med fors­kare ifrån Karo­linska Insti­tu­tet utveck­lat en metod där man tränar upp sin samsyn genom att titta på film i VR. Ögon­ko­or­di­na­tions­trä­ningen avlas­tar hjärnan och för­bätt­rar hjär­nans koor­di­na­tion av ögon­rö­rel­serna. För dig som lider av dub­bel­se­ende (diplopi) kan detta inne­bära att dub­bel­bil­den för­svin­ner helt och hållet. 

Ett urval av våra nöjda kunder

“Viola har gjort otro­ligt fina fram­steg. Hon upp­le­ver att hennes dub­bel­se­ende helt för­svun­nit och att orden inte längre hoppar när hon läser.”
dubbelseende johanna-lindgren-chin
Johanna Lind­gren Chin
Mamma till Viola, 10 år
“På grund av en kraftig hjärn­skak­ning fick jag dub­bel­se­ende som för­svå­rade min läsning. Tack vare Imvi Labs så är den nu helt borta. Det har verk­li­gen för­bätt­rat min livs­kva­li­tet. ”
Jonas, 59 år
“Efter en stroke fick jag dub­bel­bild och för­säm­rat synfält. Nu har dub­bel­bil­den för­svun­nit, syn­fäl­tet till­baka, har för­bätt­rat minnet och har mer energi.”
Theresa, 70 år

Testa vår patenterade VR-träning

För­bättra ögon­ko­or­di­na­tio­nen och bli av med dub­bel­se­en­det genom att titta på film. 

Diplopi

Diplopi är ett till­stånd där en person ser två bilder av ett enda objekt. Detta kan vara en plöts­lig och till­fäl­lig eller en mer bestå­ende syn­för­änd­ring som påver­kar var­dags­li­vet på många sätt. Dub­bel­bil­den kan vara hori­son­tell, ver­ti­kal eller dia­go­nal, bero­ende på vilken rikt­ning de dubbla bil­derna avviker från varandra. Det kan påverka ett eller båda ögonen. När det endast påver­kar ett öga kallas det för mono­ku­lärt dub­bel­se­ende, och när det påver­kar båda ögonen kallas det för bino­ku­lärt dub­bel­se­ende.

Symptom

Vanliga symptom vid diplopi är:

  • Över­lap­pande bilder: Upp­le­vel­sen av att se två bilder av ett objekt, antingen sida vid sida, ovanpå varandra, eller en kom­bi­na­tion av båda.
  • Svå­rig­he­ter med djup­se­ende: Problem med att bedöma avstånd korrekt, vilket kan göra det svårt att utföra upp­gif­ter som att köra bil eller hälla upp vätskor.
  • Ögontrött­het: Ögonen kan snabbt bli trötta, sär­skilt vid akti­vi­te­ter som kräver foku­se­rad syn, såsom läsning eller dator­ar­bete.
  • Huvud­värk: Åter­kom­mande huvud­värk kan före­komma, ofta som ett resul­tat av att man anstränger ögonen för att foku­sera eller kom­pen­sera för dub­bel­se­en­det.
  • Squin­ting eller knipa ögonen: Försök att minska dub­bel­se­ende genom att knipa ögonen eller squinta för att för­bättra fokus.
  • Käns­lig­het för ljus: Ökad ljus­käns­lig­het eller obehag i ljusa miljöer.

Plötsligt dubbelseende

De som drabbas av plöts­ligt dub­bel­se­ende undrar givet­vis vad det beror på. Detta vari­e­rar från fall till fall. En vanlig ordsak till att diplopi uppstår plöts­ligt är hjärn­trauma, såsom hjärn­skak­ning eller dub­bel­se­ende stroke



Vad orsakar dubbelseende?

Orsa­kerna till dub­bel­se­ende kan variera bero­ende på individ och livs­si­tu­a­tion. Här är några av de van­li­gaste anled­ning­arna:

  • Hjärn­skak­ningar och huvud­trauma: Skador på hjärnan kan påverka nerver och muskler som styr ögonen, vilket resul­te­rar i dub­bel­se­ende.
  • Neu­ro­lo­giska sjuk­do­mar: Till­stånd som mul­ti­pel skleros (MS), stroke eller hjärn­tu­mö­rer kan störa ögonens sam­ver­kan.
  • Mus­kelsvag­het: Sjuk­do­mar som myasthe­nia gravis kan påverka musk­lerna i ögon­om­rå­det.
  • Skel­ning (stra­bism): En obalans i ögonens rikt­ning kan leda till att de inte foku­se­rar på samma punkt.
  • Refrak­tions­fel: Stora skill­na­der i bryt­nings­fel mellan ögonen kan skapa en upp­le­velse av dubbla bilder.
  • Dia­be­tes: Skador på de nerver som styr ögon­rö­rel­serna kan orsakas av dia­be­tiska kom­pli­ka­tio­ner.

Skillnaden mellan monokulärt och binokulärt dubbelseende

Det är viktigt att skilja mellan mono­ku­lärt och bino­ku­lärt dub­bel­se­ende för att iden­ti­fi­era grun­dor­sa­ken:

  • Mono­ku­lärt dub­bel­se­ende uppstår när ett öga ser två bilder. Detta orsakas ofta av problem i ögats struk­tur, såsom grum­lig­he­ter i linsen (grå starr).

  • Bino­ku­lärt dub­bel­se­ende inträf­far när båda ögonen inte sam­ar­be­tar korrekt. Här är neu­ro­lo­giska eller mus­ku­lära orsaker van­li­gare.

Hur kan man behandla dubbelseende?

Det finns flera behand­lingar som kan lindra eller helt eli­mi­nera dub­bel­se­ende bero­ende på orsaken. Några av de mest effek­tiva meto­derna inklu­de­rar:

1. Syn­trä­ning med VR och andra tek­no­lo­gier

VR-baserad syn­trä­ning, som den metod utveck­lad av Imvi Labs, foku­se­rar på att träna ögonens sam­ver­kan och avlasta hjär­nans koor­di­na­tion. Tek­ni­ken är enkel att använda och kan utföras hem­i­från.

2. Pris­ma­glas­ö­gon

Pris­ma­glas­ö­gon kan använ­das för att justera ljusets rikt­ning när det träffar ögat. Detta hjälper ögonen att foku­sera på samma punkt och eli­mi­nera dub­bel­se­en­det.

3. Kirurgi vid skel­ning

Om dub­bel­se­en­det orsakas av skel­ning kan kirurgi på ögon­musk­lerna vara en effek­tiv lösning för att åter­ställa ögonens rikt­ning.

4. Botu­li­num­toxin (Botox)

I vissa fall kan injek­tio­ner av botu­li­num­toxin hjälpa till att för­bättra mus­kel­funk­tio­nen runt ögonen och minska oba­lan­sen som orsakar dub­bel­se­ende.

Vikten av tidig diagnos

Att söka hjälp vid tidiga tecken på dub­bel­se­ende är avgö­rande för att undvika att till­stån­det för­säm­ras. Diplopi kan vara ett tecken på under­lig­gande häl­so­pro­blem som behöver snabb utred­ning, såsom neu­ro­lo­giska sjuk­do­mar, dia­be­tes eller skador efter trauma. Om diagnos och behand­ling dröjer kan dub­bel­se­en­det påverka dagliga akti­vi­te­ter som att köra bil, arbeta vid dator eller läsa. En tidig insats ger bättre möj­lig­he­ter till full­än­dad synå­ter­hämt­ning och för­bätt­rad livs­kva­li­tet.

Visste du även att det finns sam­syns­pro­blem behand­ling?

Logga in

För abonnemangskunder