fbpx
Få 200 kr rabatt på vårt startpaket med koden "JUL200"

Vad är visuell uppmärksamhet?

Synen är central för läsning, men god syn handlar inte enbart om friska ögon. Synen är ett kom­plext samspel mellan ögonen och hjärnan, där en avgö­rande faktor för läs­för­må­gan är den visu­ella upp­märk­sam­he­ten.

Visuell upp­märk­sam­het handlar om för­må­gan att foku­sera på rätt infor­ma­tion, fil­trera bort ovä­sent­lig visuell stimuli och hålla kon­cent­ra­tio­nen på spe­ci­fika ord och bok­stä­ver. Det innebär också att kunna spåra texten linje för linje och flytta blicken effek­tivt mellan ord och meningar. Problem med visuell upp­märk­sam­het kan leda till läs­svå­rig­he­ter och en redu­ce­rad förmåga att förstå och bear­beta text.

Flera dia­gno­ser och till­stånd kan påverka den visu­ella upp­märk­sam­he­ten, exem­pel­vis sam­syns­pro­blem och syn­svå­rig­he­ter såsom synfel. Även ADHD, dyslexi, stroke, hjärn­ska­dor och post­co­vid kan ge upphov till svå­rig­he­ter med att bibe­hålla visuell upp­märk­sam­het under läsning.

Vad är samsyn?

Samsyn, eller bino­ku­lär­se­ende, innebär att båda ögonen sam­ar­be­tar för att foku­sera på samma föremål. Detta sam­ar­bete gör att vi uppnår ste­re­o­se­ende (djup­se­ende), bättre synskärpa och ett större synfält. Samsyn är avgö­rande för en stabil och fun­ge­rande syn­upp­le­velse, sär­skilt vid när­ar­bete som läsning eller skärm­tid.

Sam­syns­pro­blem uppstår när ögonen har svårt att sam­verka och rikta sig mot samma punkt. Dessa problem delas in i två huvud­ka­te­go­rier:

  • Mani­fest skel­ning (Tropi): Här är skel­ningen tydlig och kon­stant.
  • Latent skel­ning (Fori): Den van­li­gaste typen, där ögonen tek­niskt sett är riktade rätt, men hjärnan behöver arbeta extra för att hålla dem i linje.

Latent skel­ning är vanligt och de flesta har det utan att besvär uppstår. Men för ungefär 10% av befolk­ningen, både barn och vuxna, kan det leda till symtom som påver­kar var­da­gen.

Symtom på samsynsproblem

Symtom uppstår främst vid akti­vi­te­ter som kräver nära fokus, exem­pel­vis läsning, dator­ar­bete och mobi­lan­vänd­ning. Vanliga symtom inklu­de­rar:

Med ökad skärm­tid och när­ar­bete har sam­syns­pro­blem blivit allt van­li­gare. Före­koms­ten bland barn och unga har tre­dubb­lats till cirka 30% sedan de smarta mobi­ler­nas intåg.

Utmattning i ögonen och synsystemet

När ögonen och syn­sy­ste­met över­be­las­tas kan flera nega­tiva effek­ter uppstå:

  • Dub­bel­se­ende
  • Svå­rig­he­ter att hålla fokus på textens rader
  • Minskad läs­has­tig­het och uthål­lig­het
  • Bris­tande kon­cent­ra­tion
  • Huvud­värk

Att läsa text där bilden upplevs som delvis dubbel är utmat­tande och påver­kar både läs­has­tig­he­ten och för­stå­el­sen. Även små avvi­kel­ser i sam­sy­nen kan orsaka bety­dande problem, sär­skilt i skolan, och påverka både pre­sta­tion och själv­för­tro­ende.

Behandling av samsynsproblem

Tra­di­tio­nellt kan man behandla sam­syns­pro­blem genom övningar som tränar ögonens koor­di­na­tion. Exempel på dessa är Brock­st­ring, när­punktskort och Hart Chart.

Moderna behand­lings­me­to­der använ­der istäl­let VR-glas­ö­gon i kom­bi­na­tion med bild­ma­ni­pu­le­ring. Forsk­ning visar att dessa metoder kan ge lika bra, eller till och med bättre, resul­tat än tra­di­tio­nell behand­ling.

Träning av visuell uppmärksamhet

Träning av visuell upp­märk­sam­het kan för­bättra läs­has­tig­het, läs­för­stå­else och koncentrations­förmåga. Detta är inte bara rele­vant för per­so­ner med sam­syns­pro­blem utan även för de som har dia­gno­ser som dyslexi, ADHD, hjärn­skak­ning eller stroke. Genom struk­tu­re­rad träning kan indi­vi­den bli bättre på att foku­sera, fil­trera ovä­sent­liga intryck och hålla en stabil blick över texten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Logga in

För abonnemangskunder