Underhållande hjärngympa ger bättre läsning
Ett okänt folkhälsoproblem i ena ringhörnan. VR-glasögon och en app i den andra.
Imvi Labs, ett svenskt techbolag, har skapat en innovativ lösning som stödjer barn och unga som kämpar med skolprestationer. Denna hjärngympa är en nyckel till framgång i klassrummet.
Samsynsproblem: Imvi Labs erbjuder enkla lösningar för bättre ögonkoordination
Studier visar att cirka tio procent av Sveriges befolkning lider av problem med sin ögonkoordination. Samsynsproblem, som det också kallas, är ett tillstånd där ögonen inte samarbetar som de ska. Detta kan yttra sig i läs- och koncentrationssvårigheter, dubbelseende och huvudvärk. För personer med dyslexi och adhd kan samsynsproblem vara särskilt besvärliga.
Både skolväsendet och vården har för låg kunskap om detta okända folkhälsoproblem. Lyckligtvis kan Imvi Labs erbjuda en enkel lösning för att avhjälpa samsynsproblem, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd på Imvi Labs.
Underhållande träning
Imvi Labs har i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet utvecklat en lösning för förbättrad ögonkoordination. Det handlar om ett par VR-glasögon som används ihop med den egna mobiltelefonen, där Imvis app installeras. Användaren gör först ett samsynstest och ett läshastighetstest, sedan kan träningen starta.
Imvis hjärngympa är unik eftersom den anpassar sig efter din individuella nivå och framsteg. Du kan välja att träna med bilder och filmer, vilket gör det både roligt och motiverande.”
Under första veckan tränar man med stillbilder. Därefter kan man träna med sitt favoritprogram på public services strömningstjänster eller med videos på Youtube, berättar Peter Carlsson.
Samtidigt som favoritprogrammet rullar tränas hjärnan att styra ögonen på ett precist sätt.
- Det har funnits metoder för samsynsträning i över 100 år. Problemet är att övningarna är så pass tråkiga att de flesta lägger av för tidigt. Vår lösning är både effektiv och underhållande, säger Rune Brautaset, medgrundare av Imvi Labs och professor vid
Karolinska Institutet.
Peter och Rune berättar om livslång förbättring
Studier vid Karolinska Institutet visar att två veckors träning ger signifikanta förbättringar.
Samtliga som har tränat minst tolv veckor har förbättrat läshastigheten, i genomsnitt med cirka 70 procent.
Rune Brautasets avhandling gör klart att bestående resultat uppnås genom att träna dubbla tiden det tar att bli symptomfri. Imvis egna studier visar även på förbättrad koncentrationsförmåga.
– En mamma berättade att sonens migränartade huvudvärk försvunnit sedan han tränat upp ögonkoordinationen.
En annan mamma har beskrivit hur hennes tonåring med dyslexi fått läslust för första gången, säger Peter Carlsson och fortsätter:
– Många skolor kämpar med att få till anpassningar för alla elever som har problem med läsning och koncentration. Här har vi en lösning som skulle kunna bidra till att fler tar sig igenom skolsystemet med godkända betyg för en mer inkluderande och likvärdig skola.