Cecilia är rektor på Friskolan Hästens i Farsta, Stockholm. Hon och berörda lärare har under de senaste veckorna tränat med Imvi för att själva få erfarenhet av träningen innan skolan startar upp elever till hösten. En helklass i årskurs 3 ska träna, samt tio utvalda elever i blandade årskurser som har lässvårigheter. Vi har intervjuat Cecilia om skolan och planerna inför hösten.
Berätta lite om er skola
”Vi har en liten friskola som vi köpt av grundarna. De startade Friskolan Hästens och hade konceptet ’liten skola med praktiskestetisk inriktning’. Vi alla som äger skolan har arbetat på den länge, och vi fick köpa för att de önskade att konceptet fick leva vidare. De kände en risk för att det inte skulle göra det om de sålde till en koncern. Vi har inga planer på att utöka eller göra några stora förändringar, vi gillar vår lilla skola.”
Hur tänker ni om upplägget inför höstens träning?
”Vi har presenterat metoden för alla lärare och de har erbjudits träning. Upplägget är att en årskurs 3 kollas av mot ett gammalt nationellt prov, tränar och sedan gör ordinarie nationella prov på våren. Då kan vi se om träningen förbättrar läsningen, vilket är spännande. Läraren för den klassen är väldigt peppad, hon är duktig och gör alltid bedömningar och mätningar för att lägga upp undervisningen. Vi tror att alla i åk 3 kan ha egna telefoner att göra träningen med men är lite oroliga för hur en åk 1 kan ha telefoner och hur vi ska få tag i sådana till träningen. Men det löser vi på något sätt.”
Vad hoppas ni få ut av träningen? För elevernas del och för pedagoger/lärare?
”Jag hoppas att våra 10 elever som är lässvaga och ska träna gör stora framsteg och får lättare att läsa och ta till sig text. Förhoppningsvis kan vi också vara med och se om det är som optikerna tror, att så många barn har samsynsproblem, och om det hör ihop med skärmanvändandet i låg ålder. Jag hoppas även att lärarna ser träningen som ett komplement till ordinarie lästräning, för sådant som man inte kan träna med en bok.”