Samsynsträning förbättrar hjärnans koordination av ögonen och främjar effektivt visuell funktion hos barn med läs- och skrivsvårigheter. Forskning från Japan visar nu att samsynsträning är ett lovande verktyg inom både utbildning och sport, från grundskolan till universitetet.
Bakgrund
I USA har samsynsträning en 80-årig historia, ursprungligen utvecklad för att förbättra visuella funktioner hos flygvapenpiloter och behandla strabism (skelning). Sedan 1980-talet har det använts för utvecklingsrelaterade funktionshinder, inklusive ADHD och dyslexi.
Resultat från universitet och grundskolor
Universitet
En studie vid Saito Tomiyuki University visar att samsynsträning kan förbättra läshastighet och noggrannhet avsevärt hos studenter med läs- och skrivsvårigheter. Efter 20 sessioner under loppet av två månader syntes betydande förbättringar i både läshastighet och precision.
Grundskolor
Takemoto (2016) undersökte effekten av långsiktig samsynsträning hos grundskoleelever och fann att träningen förbättrade visuell funktion och läsning. Elever i språkundervisning visade särskilt stora framsteg när individuella studier kombinerades med samsynsträning.
Samsynsträning och Sport
I idrottssammanhang har samsynsträning blivit alltmer populär och visar lovande resultat. Träningsprogram som syftar till att förbättra sportprestationer genom bättre visuell funktion har snabbt anammats av flera sportorganisationer.
Slutsats
Samsynsträning kan vara till stor hjälp för barn med utvecklingsrelaterade utmaningar, elever och idrottare. Genom att integrera detta i skolor och sportorganisationer kan vi främja förbättrad synfunktion, ökad motivation och bättre prestationer. Forskning från Japan betonar vikten av att fortsätta utveckla och implementera samsynsträning som en del av utbildnings- och träningsprogram.
Läs mer här: