fbpx
Få 200 kr rabatt på vårt startpaket med koden "JUL200"

Imvi Labs seminarium i riksdagen spred kunskap om hur läsresultaten i skolan kan förbättras med ögonkoordinationsträning

Dolt folkhälsoproblem bidrar till läskrisen

Många elever kämpar med läs­ningen i skolan. En ofta för­bi­sedd orsak är sam­syns­pro­blem. Det är synd, eftersom modern ögon­ko­or­di­na­tions­träning har så god effekt på läsförmågan. Under ett riks­dags­se­mi­na­rium anord­nat av riks­dags­le­da­mö­terna Fredrik Malm (L) och Niels Paarup-Peter­sen © den 14 novem­ber, sam­la­des fors­kare och lärare för att dis­ku­tera hur sam­syns­trä­ning kan hjälpa barn med läs­svå­rig­he­ter i skolan.

Den visu­ella upp­märk­sam­he­ten är avgö­rande för läs­för­må­gan eftersom man måste kunna foku­sera på texten och fil­trera bort annan visuell stimuli, berät­tade Rune Braut­a­set, opto­met­rist och pro­fes­sor vid Karo­linska Insti­tu­tet.

Elever som kämpar med läsning har ofta problem med sin visu­ella upp­märk­sam­het. Det i sin tur kan bero på olika saker, till exempel sam­syns­pro­blem, dyslexi eller adhd.

– De kan ha svårt att hålla upp­märk­sam­he­ten på spe­ci­fika ord och bok­stä­ver, spåra texten rad för rad och flytta blicken effek­tivt mellan ord och meningar. Det gör det svårare att förstå och bear­beta texten, sa Rune Braut­a­set och fort­satte:

– Med sam­syns­trä­ning kan alla träna upp sin visu­ella upp­märk­sam­het och därmed bli bättre på att läsa.

Men vad är egentligen samsynsproblem?

– När man har sam­syns­pro­blem har ögonen svårt att ställa in sig rätt så att båda tittar mot samma föremål. Det beror oftast på det vi kallar en latent eller dold skel­ning. Det innebär att hjärnan måste anstränga sig för att hålla ihop ögonen för att rikta dem åt samma håll, sa Rune Braut­a­set.

Många har en dold skel­ning utan att det ger upphov till några problem, men en del får symptom när de läser eller tittar nära på något. De kan se dubbelt, bli trötta eller få huvud­värk.

Det posi­tiva är att sam­syns­pro­blem går att träna bort. Tidi­gare har det gjorts genom att till exempel foku­sera på en penna som man för fram och till­baka framför ögonen.

– Pro­ble­met är att det är svårt att hålla i över tid eftersom det är så tråkigt. Det Imvi har gjort är att vi har tagit den trä­ningen och gjort den mycket roli­gare. Man behöver inte göra mer än titta på film i VR-glas­ö­gon medan den visu­ella upp­märk­sam­he­ten sti­mu­le­ras och tränas upp, sa Rune Braut­a­set.

Trä­ningen har störst nytta på de som har sam­syns­pro­blem, dyslexi eller adhd, men alla kan öva upp sin samsyn och bli bättre på att läsa.

Ett ökande problem

Vi vet sedan tidi­gare att ungefär 10 procent av befolk­ningen har sam­syns­pro­blem, men den siffran ökar, berät­tade Therese Wes­terlund, optiker och opto­met­rist som forskar i sam­ar­bete med Lin­kö­pings uni­ver­si­tets­sjuk­hus. En studie som gjordes nyligen pekar på 30 procent bland barn och unga.

– Det beror på att vi sitter så mycket framför skärmar och tittar nära. Våra ögon är inte anpas­sade för det, de är anpas­sade för att se bra på långt håll. Att anstränga ögonen och titta nära tröttar ut syn­sy­ste­met. Många märker det på att de får huvud­värk, sa hon och visade en bild på sin son som håller för ena ögat.

– Så här har han suttit hela skol­ti­den för att slippa se dubbelt när han läser. Innan vi skaf­fade VR-glas­ö­go­nen så fick jag tjata ihjäl mig för att få honom att träna sam­sy­nen. Men när han får titta på film i VR-glas­ö­go­nen är det inga problem, sa Therese Wes­terlund och fort­satte:

– Alla som har tränat med Imvi har fått en bättre läs­för­måga, har lättare att hänga med under lek­tio­nerna och att göra läxorna.

Bestående resultat

För att få bestå­ende resul­tat på läs­för­må­gan, kon­cent­ra­tio­nen och läs­has­tig­he­ten så ska man träna minst 15 minuter, fyra dagar i veckan i minst tolv veckor. Innan man påbör­jar trä­ningen gör man ett digi­talt sam­syns­test och mäter läs­has­tig­he­ten i appen.

– Trä­ningen fun­ge­rar så att skärmen är upp­de­lad i två bilder men hjärnan smälter ihop synin­tryc­ken så att det känns som att man tittar på en bild. Medan ele­verna tittar på SVT Play, UR, Youtube eller Binogi tränas sam­sy­nen av att bil­derna hela tiden för­flyt­tar sig lite i sidled, berät­tade Peter Carls­son, VD och grun­dare av Imvi Labs.

Moa Ahrnbom är lärare och har själv kämpat med sam­syns­pro­blem hela livet.

– Min dotter Iris är 10 år och har dyslexi. Vi har båda tränat med Imvi i 24 veckor, och har ökat vår läs­has­tig­het med över 50 procent båda två. Vi har lättare att foku­sera och tappar inte bort oss i texten på samma sätt, berät­tade hon.

Johanna Lind­gren Chin är spe­ci­al­pe­da­gog. Hennes dotter Viola har också haft jät­tesvårt med läs­ningen.

– Vi testade allt och hon hatade verk­li­gen att läsa. Men efter trä­ningen har hon för­bätt­rat läs­has­tig­he­ten med 113 procent. Nu älskar hon plöts­ligt att läsa. Det finns verk­li­gen ett före och ett efter Imvi. Det har varit helt avgö­rande för hennes själv­känsla, sa Johanna Lind­gren Chin.

Både hon och Moa Ahrnbom har tränat elever både i skolan och hemma.

– Efteråt säger barnen själva att de läser mycket snab­bare och förstår texten bättre, säger Johanna Lind­gren Chin,

– I skolan iden­ti­fi­e­rar vi barn med läs­svå­rig­he­ter väldigt tidigt, ofta redan i första klass. Men det är inte alltid så lätt att veta vad det beror på. En skriv- och läs­ut­red­ning görs först i åk 3. Då har de ele­verna redan halkat efter i skolan eftersom läs­ningen är så viktig i alla ämnen. Om vi gjorde en scre­e­ning och tränade dem redan i för­sko­le­ål­dern så skulle de ha samma för­ut­sätt­ningar som alla andra, sa Moa Ahrnbom.

Allt fler skolor väljer att testa Imvis träning

Nu under hösten tränar en hel­klass i åk 3 på Hästens Fri­skola i Farsta. Redan efter sex veckor har de i genom­snitt för­bätt­rat läs­has­tig­he­ten med 73 procent. En av de elever som iden­ti­fi­e­ra­des med sam­syns­pro­blem har blivit helt symp­tom­fri. Åtta elever för­bätt­rade sin läsning med över 80 procent, varav fem över­steg 100 procent och två 250, berät­tade Peter Carls­son.

Han och de andra del­ta­garna på semi­na­riet före­slår att infor­ma­tion om sam­syns­pro­blem behöver lyftas fram i lärar­ut­bild­ningen. Dess­utom borde alla barn testas för sam­syns­pro­blem vid 4, 6 och 10 års ålder.

– I dag kan för­äld­rar skaffa VR-glas­ö­go­nen privat, men för att alla barn ska få lik­vär­diga för­ut­sätt­ningar att lära sig läsa och hänga med i under­vis­ningen, bör trä­ningen göras i skolan, sa Peter Carls­son.
De före­slår också en bredare studie med 1000 elever där upp­följ­ningen bör omfatta läs­ut­veck­ling, upp­märk­sam­het, stu­di­e­re­sul­tat, från­varo och optiska mät­ningar.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Logga in

För abonnemangskunder