fbpx

Hälsoinnovation tar in mer kapital än väntat

“Som i allt annat så ger övning färdighet”. Peter Carlsson och Michael Malmqvist vet värdet av att inte ge upp och att brinna för sin sak. imvi labs idé föddes i viljan att hjälpa en närstående men har växt till en lösning patenterad i både EU och USA och nyligen tog de in 4,5 miljoner istället för de sökta 3 miljonerna för att boosta tillväxten efter att ha pitchat hos bland annat Connect.

Vi sökte 3MSEK och tog in 3,5MSEK i kapital och fick 0,5MSEK i stöd från Vinnova och ett innovationslån från Almi på 0,5M; så totalt 4,5MSEK. Vi har fått in investerare med mycket relevant kompetens för bolaget och som delar vår syn på hur vi vill utveckla och bygga bolaget över tid, berättar Peter Carlsson, VD och medgrundare.

Fantastiskt! Berätta om idén bakom imvi labs och om er resa så här långt?

Idén bakom imvi kom till för att hjälpa en tidigare flickvän till Michael som hade något som kallas för vergens insufficens, ett ögonkoordinationsproblem som gör att man inte orkar läsa så länge då hjärnan överbelastas av detta synproblem. I samarbete med Karolinska Institutet utvecklades en väldigt effektiv metod och lösning för att träna hjärnans koordination av ögonen som även patenterades i EU och USA.

Flera studier gjordes och då upptäcktes lite oväntat att denna träning även hade stor påverkan på läshastighet hos väldigt breda grupper, upp till 50–80% av hela befolkningen får en förbättrad läsförmåga. Man upptäckte även att personer med dyslexi och ADHD genom att träna och förbättra sin ögonkoordination kan förbättra sin läsförmåga. Över 2000 personer har tränat med vår desktoplösning med 3D skärm, där 99% av dem som har fullföljt träningen har fått förbättrad ögonkoordination. Vi tar nu fram en lösning med en app för mobiltelefon tillsammans med VR-glasögon för att mer effektivt kunna träna upp synen och skala upp verksamheten. För att träningen ska vara framgångsrik krävs att den genomförs, precis som vid all annan träning. Och för att göra träningen rolig kommer man t.ex. att kunna se på YouTube medan man tränar.

Vad händer framöver närmaste 12–24 månader nu när ni har fått investering och skall ut på marknaden?

Vi skickar nu upp en första version av nya appen till Karolinska Institutet för att mäta upp den optiska effekten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Logga in

För prenumerationskunder