Jag heter Åsa och arbetar som specialpedagog och speciallärare på Bollsta- och Nylandsskolan i Kramfors. Vi tränar just nu vår första kull elever. Inför träningen screenade vi samtliga elever i mellanstadiet på mina båda skolor. Hela 50% av eleverna uppvisade symptom på samsynsproblem.
Urval av elever
När jag skulle välja elever till träningen hade jag initialt tänkt ta elever från årskurs 6. Detta visade sig dock vara omöjligt på grund av skolans fokus på de nationella proven och vårterminens betyg. Istället fokuserade jag på årskurs 5. Urvalet baserades på elevernas resultat på Imvis samsynstest samt elever med låg läshastighet. En elev i årskurs 2, med bekräftad dold skelning, blev också inkluderad. Erbjudandet om att delta skickades hem till föräldrarna via informationsbrev.
Praktisk träning
Jag har samlat eleverna under skoldagen och valt att variera träningstiderna för att inte störa samma ämne varje gång. I början och vid testtillfällen träffades eleverna individuellt, vilket var tidskrävande. Träningen skedde i olika grupprum, ofta på soffor där eleverna kunde sitta eller ligga. I samband med träningen hämtade vi ut elevernas mobiltelefoner som samlas in i början av skoldagen.
För att säkerställa kvaliteten och minimera avbrott valde vi att använda SVT:s reklamfria program som träningsfilmer.
En av eleverna tränade även hemma under lov och helger. Engagerade föräldrar är en förutsättning för att detta ska fungera.
Utvärdering av träning
Bortsett från Imvis tester mäter vi även läshastighet själva för att utvärdera framsteg. Det ser lovande ut och vi ser fram emot att göra nya tester innan terminsslut!
Att få arbeta med Imvi har varit en lärorik upplevelse, och jag ser fram emot att fortsätta följa elevernas framsteg och bidra till deras läsutveckling.