4 tecken på att ditt barn kan behöva samsynsträning
Som förälder vill du ge ditt barn de bästa möjliga förutsättningarna i livet och skolan. En väl fungerande syn är något som påverkar både skolresultat och livskvalitet. Många gånger kan synproblem hos barn dessvärre gå under radarn, särskilt när de inte själva uppvisar besvär som suddig syn eller andra uppenbara symptom. Många barn kämpar faktiskt med dolda synsvårigheter som påverkar både deras inlärning, koncentration och ibland även deras beteende. Ofta kan dessa problem vara svåra att upptäcka genom en vanlig synundersökning.

Vad är samsynsträning?
Samsynsträning, även kallat ortoptisk träning, är en metod som syftar till att förbättra eller korrigera olika synproblem genom specifika övningar för ögonen och hjärnan. I korta drag används samsynsträning för att träna upp hjärnans förmåga att styra ögonen. Samsynsträning används ofta för att behandla problem som inte alltid kan lösas med glasögon eller kontaktlinser, som skelning, dubbelseende, problem med fokusering och samsynsproblem. Vilka är då de vanligaste tecknen på att ditt barn kan behöva samsynsträning?
1. Låg läshastighet
Barn som läser långsamt kan kämpa med synproblem som påverkar deras förmåga att flytta blicken smidigt från ord till ord eller från rad till rad. Det kan också handla om svårigheter med att fokusera på texten under längre perioder, vilket leder till att de måste läsa om samma mening flera gånger för att förstå den. I vissa fall kan barnet hoppa över ord eller rader, vilket gör läsningen både långsam och frustrerande. Om läsning känns ansträngande kan barnet också börja undvika läsning helt och hållet, något som kan påverka deras självförtroende och läsförmåga på sikt. Samsynsträning kan hjälpa till att förbättra ögonens samordning och fokuseringsförmåga, vilket kan underlätta läsningen och öka läshastigheten.
2. Svårt att hålla fokus
Om ett barn snabbt tappar koncentrationen vid läsning, skrivande, eller andra aktiviteter kan det bero på problem med att upprätthålla ett stabilt fokus. Svårigheten att hålla blicken fokuserad på nära håll kan leda till att barnet lätt blir trött eller frustrerat, vilket gör det svårt att fullfölja uppgifter. Vissa barn upplever också ögontrötthet eller mild obehagskänsla som de kanske inte alltid kan beskriva, men som får dem att undvika närarbete. Detta kan även påverka deras studiemotivation och förmåga att hålla jämna steg i klassrummet. Samsynsträning kan hjälpa till att stärka ögonens fokuseringsförmåga och uthållighet, vilket kan göra det lättare för barnet att bibehålla koncentrationen under längre perioder.
3. Dåliga resultat i skolan
När barn har svårt att se tydligt eller fokusera ordentligt kan deras akademiska prestationer påverkas, särskilt i ämnen som kräver läsning och skrivning. Om ett barn ofta missar instruktioner, gör fel på enkla uppgifter, eller har svårt att hänga med i klassrummet kan det bero på dolda synproblem som gör att de kämpar med att läsa tavlan, sina böcker eller arbetsblad. Det kan även påverka deras självförtroende och lust att delta i skolarbetet. I vissa fall tolkas problemen som inlärningssvårigheter, trots att de kan ha sitt ursprung i synen. Samsynsträning kan hjälpa barn att förbättra sina visuella färdigheter, vilket kan göra det lättare att följa med i skolarbetet och prestera bättre på prov och uppgifter.
4. Samsynsproblem
Samsynsproblem innebär att ögonen inte samarbetar som de ska, vilket kan leda till att barnet ser dubbelt, upplever suddig text, eller får svårt att bibehålla fokus när de läser eller arbetar på nära håll. Barn med samsynsproblem kan klaga på att texten “hoppar” eller att bokstäver flyter ihop, vilket gör läsning och närarbete utmanande och ansträngande. De kanske också blir trötta eller får huvudvärk efter en kort stunds läsning, vilket leder till att de undviker sådana aktiviteter. Samsynsproblem kan dessutom påverka barnets koordination, vilket kan märkas i aktiviteter som idrott och andra uppgifter som kräver precision. Samsynsträning kan hjälpa till att förbättra samsynen genom att träna ögonen att arbeta effektivt tillsammans, vilket gör att barnets läsning, koncentration och även finmotorik förbättras. Läs mer om samsynsproblem.
Ta reda på hur ditt barn ligger till
Om du känner igen något av dessa tecken hos ditt barn, kan det vara värt att undersöka om samsynsträning kan hjälpa. Vi erbjuder ett kostnadsfritt test som snabbt och enkelt kan ge en indikation på om ditt barn har samsynsproblem som kan påverka deras skolgång och vardag. Ta första steget idag – gör testet och få en tydligare bild av ditt barns synhälsa!