fbpx
Få 200 kr rabatt på vårt startpaket med koden "JUL200"

4 tecken på att ditt barn kan behöva samsynsträning

Som för­äl­der vill du ge ditt barn de bästa möjliga för­ut­sätt­ning­arna i livet och skolan. En väl fun­ge­rande syn är något som påver­kar både skol­re­sul­tat och livs­kva­li­tet.  Många gånger kan syn­pro­blem hos barn dessvärre gå under radarn, sär­skilt när de inte själva upp­vi­sar besvär som suddig syn eller andra uppen­bara symptom. Många barn kämpar fak­tiskt med dolda syn­svå­rig­he­ter som påver­kar både deras inlär­ning, kon­cent­ra­tion och ibland även deras bete­ende. Ofta kan dessa problem vara svåra att upp­täcka genom en vanlig syn­un­der­sök­ning.

behöver ditt barn synterapi eller samsynsträning

Vad är samsynsträning?

Sam­syns­trä­ning, även kallat ortop­tisk träning, är en metod som syftar till att för­bättra eller kor­ri­gera olika syn­pro­blem genom spe­ci­fika övningar för ögonen och hjärnan. I korta drag används sam­syns­trä­ning för att träna upp hjär­nans förmåga att styra ögonen. Sam­syns­trä­ning används ofta för att behandla problem som inte alltid kan lösas med glas­ö­gon eller kon­takt­lin­ser, som skel­ning, dub­bel­se­ende, problem med foku­se­ring och sam­syns­pro­blem. Vilka är då de van­li­gaste tecknen på att ditt barn kan behöva sam­syns­trä­ning?

1. Låg läshastighet

Barn som läser lång­samt kan kämpa med syn­pro­blem som påver­kar deras förmåga att flytta blicken smidigt från ord till ord eller från rad till rad. Det kan också handla om svå­rig­he­ter med att foku­sera på texten under längre peri­o­der, vilket leder till att de måste läsa om samma mening flera gånger för att förstå den. I vissa fall kan barnet hoppa över ord eller rader, vilket gör läs­ningen både långsam och fru­stre­rande. Om läsning känns ansträng­ande kan barnet också börja undvika läsning helt och hållet, något som kan påverka deras själv­för­tro­ende och läs­för­måga på sikt. Sam­syns­trä­ning kan hjälpa till att för­bättra ögonens sam­ord­ning och foku­se­rings­för­måga, vilket kan under­lätta läs­ningen och öka läs­has­tig­he­ten.

2. Svårt att hålla fokus

Om ett barn snabbt tappar kon­cent­ra­tio­nen vid läsning, skri­vande, eller andra akti­vi­te­ter kan det bero på problem med att upp­rätt­hålla ett stabilt fokus. Svå­rig­he­ten att hålla blicken foku­se­rad på nära håll kan leda till att barnet lätt blir trött eller fru­stre­rat, vilket gör det svårt att full­följa upp­gif­ter. Vissa barn upp­le­ver också ögontrött­het eller mild obe­hags­känsla som de kanske inte alltid kan beskriva, men som får dem att undvika när­ar­bete. Detta kan även påverka deras stu­di­e­mo­ti­va­tion och förmåga att hålla jämna steg i klass­rum­met. Sam­syns­trä­ning kan hjälpa till att stärka ögonens foku­se­rings­för­måga och uthål­lig­het, vilket kan göra det lättare för barnet att bibe­hålla kon­cent­ra­tio­nen under längre peri­o­der.

3. Dåliga resultat i skolan

När barn har svårt att se tydligt eller foku­sera ordent­ligt kan deras aka­de­miska pre­sta­tio­ner påver­kas, sär­skilt i ämnen som kräver läsning och skriv­ning. Om ett barn ofta missar instruk­tio­ner, gör fel på enkla upp­gif­ter, eller har svårt att hänga med i klass­rum­met kan det bero på dolda syn­pro­blem som gör att de kämpar med att läsa tavlan, sina böcker eller arbets­blad. Det kan även påverka deras själv­för­tro­ende och lust att delta i skol­ar­be­tet. I vissa fall tolkas pro­ble­men som inlär­nings­svå­rig­he­ter, trots att de kan ha sitt ursprung i synen. Sam­syns­trä­ning kan hjälpa barn att för­bättra sina visu­ella fär­dig­he­ter, vilket kan göra det lättare att följa med i skol­ar­be­tet och pre­stera bättre på prov och upp­gif­ter.

4. Samsynsproblem

Sam­syns­pro­blem innebär att ögonen inte sam­ar­be­tar som de ska, vilket kan leda till att barnet ser dubbelt, upp­le­ver suddig text, eller får svårt att bibe­hålla fokus när de läser eller arbetar på nära håll. Barn med sam­syns­pro­blem kan klaga på att texten “hoppar” eller att bok­stä­ver flyter ihop, vilket gör läsning och när­ar­bete utma­nande och ansträng­ande. De kanske också blir trötta eller får huvud­värk efter en kort stunds läsning, vilket leder till att de und­vi­ker sådana akti­vi­te­ter. Sam­syns­pro­blem kan dess­utom påverka barnets koor­di­na­tion, vilket kan märkas i akti­vi­te­ter som idrott och andra upp­gif­ter som kräver pre­ci­sion. Sam­syns­trä­ning kan hjälpa till att för­bättra sam­sy­nen genom att träna ögonen att arbeta effek­tivt till­sam­mans, vilket gör att barnets läsning, kon­cent­ra­tion och även fin­mo­to­rik för­bätt­ras. Läs mer om sam­syns­pro­blem.

Ta reda på hur ditt barn ligger till

Om du känner igen något av dessa tecken hos ditt barn, kan det vara värt att under­söka om sam­syns­trä­ning kan hjälpa. Vi erbju­der ett kost­nads­fritt test som snabbt och enkelt kan ge en indi­ka­tion på om ditt barn har sam­syns­pro­blem som kan påverka deras skol­gång och vardag. Ta första steget idag – gör testet och få en tyd­li­gare bild av ditt barns syn­hälsa!

Ta reda på om ditt barn behöver samsynsträning

Vårt test är gratis och tar 2 minuter att genom­föra!
Tar 2 minuter

Logga in

För abonnemangskunder